Πληροφορίες

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Σερρών, Δράμας και Ξάνθης. Περιλαμβάνει εκτός από το ηπειρωτικό τμήμα και το νησί της Θάσου. Είναι νομός κυρίως ορεινός και στο ανάγλυφό του δεσπόζουν ο ορεινός όγκος του Παγγαίου στα Δυτικά, τα όρη της Λεκάνης στα Βορειοανατολικά και το όρος Σύμβολο στο Νοτιοδυτικά. Οι περιορισμένες πεδινές εκτάσεις της Καβάλας σχηματίζονται μεταξύ των βουνών αυτών. Ο Νέστος είναι ο σημαντικότερος ποταμός της περιοχής και, ρέοντας στα όρια του νομού με τον νομό Ξάνθης, αρδεύει την πεδιάδα της Χρυσουπόλεως. Οι ακτές του νομού, που εκτείνονται μεταξύ των εκβολών του Στρυμώνα και του Νέστου, χαμηλές και μονότονες στα δυτικά και ψηλότερες και απότομες στα ανατολικά, σχηματίζουν λιγοστά φυσικά λιμάνια με κυριότερο αυτό της Καβάλας.

Η πόλη της Καβάλας είναι το διοικητικό, πνευματικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας και διαχρονικά χαρακτηρίζεται από δραστήρια οικονομία και ανεπτυγμένη κοινωνική ζωή. Σήμερα μεγάλο μέρος των κατοίκων της ασχολείται με το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών, ενώ αξιόλογη είναι η βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή. Επίσης σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία διαδραματίζει και ο κλάδος της αλιείας, καθώς στην πόλη λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Μεσογείου, απ' όπου διακινούνται εμπορεύματα στις εσωτερικές και διεθνείς αγορές. Η πόλη της Καβάλας διατηρεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που την έχει αναδείξει σε μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις. Η όμορφη παραλιακή ζώνη, η αμφιθεατρική ανάπτυξη της πόλης, το πλήθος των διατηρητέων κτιρίων και των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων συνθέτουν ένα γοητευτικό αστικό περιβάλλον που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. 

Σε απόσταση μόλις μιας ώρας με το πλοίο από το λιμάνι της Καβάλας βρίσκεται το πανέμορφο νησί της Θάσου. Με αρκετά ορεινά εδάφη, η Θάσος καλύπτεται από πυκνά δάση με πλατάνια, έλατα, βελανιδιές και πεύκα που συχνά καταλήγουν μέχρι την ακροθαλασσιά. Πέρα από τα δάση, που καταλαμβάνουν περίπου το 7/10 από την επιφάνεια του νησιού, και τους ελαιώνες,που ευδοκιμούν κατά μήκος όλης της ακτής, η Θάσος διαθέτει πολλές και αξιόλογες παραλίες. Η ποικιλία των ακτών καλύπτει όλο το έυρος από μεγάλες οργανωμένες παραλίες, όπως η απέραντη Χρυσή Αμμουδιά, έως πιο ήρεμους και απόμερους κολπίσκους, με κοινό χαρακτηριστικό όλων τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά και την έντονη παρουσία βλάστησης. Η Θάσος χαρακτηρίζεται από έντονη τουριστική ανάπτυξη με πλήθος υποδομών κυρίως στις παραλιακές περιοχές. Στα ορεινά του νησιού υπάρχουν αρκετά γραφικά χωριά που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, όπως η Παναγία, ο Θεολόγος και το Καζαβίτι.